Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 23:59 - Сини сливи за здрави зъби
Автор: alabam4eto Категория: Тя и той   
Прочетен: 624 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2023 22:43


В последно време се появиха нови данни за продукти, които помагат да се предотврати кариесът и други проблеми със зъбите. Нека видим за какво става дума.
По последни данни в сините сливи се съдържат специфични вещества, които защитават зъбите от кариес. Особено сушени, те потискат растежа на бактериите в устата, освен това не позволяват да се образува зъбен камък. Дори навремето са използвали този плод за охлаждане на месото поради специфичните качества на плода – той спирал размножаването на гнилостните бактерии. По същия начин тези вещества действат и в устната кухина. Подъвчете сини сливи след ядене и ще спрете процеса на начинаещо гниене.

Подобно действие оказват и други продукти. Например зеленият чай, при условие че го пиете без захар. Този чай съдържа веществото катехин. То е известно с много добрите си лечебни свойства.

Дори само една чашка зелен чай след ядене понижава риска от възникване на кариес. Стигаме до така популярния и спорен, но толкова вкусен шоколад.

Кой ли не знае, че сладкишите вредят на зъбите. Но това не важи за черния шоколад. Скорошни изследвания доказали, че той е полезен за зъбите.

В него се съдържа екстракт от какао, наречен каобромин. Това вещество е натурален аналог на флуорните съединения, използвани в пастите за зъби. Този екстракт е по-ефикасен в борбата с кариеса и прочее зъбни “болежки”. Затова е полезно и нужно да ядете черен шоколад.

Не по-малко полезно е и виното. Наскоро италиански учени установили, че то съдържа специфични киселини, които помагат да се унищожат микробите по зъбите. Освен това се борят със стрептококите, които предизвикват ангина и други заболявания на горните дихателни пътища.

ИМА ПРОДУКТИ, ОТ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТЕ И ДОРИ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ, ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ ЗЪБИТЕ СИ ЗДРАВИ

Лимоновият и портокаловият сок не влияят благоприятно на зъбите. Те съдържат много киселини, които размекват зъбния емайл. Само 2 чаши портокалов сок на ден повишават риска от възникване на кариес. Затова е желателно да го пиете през сламка, за да намалите контакта със зъбите.

Американски учени наскоро стигнали до извода, че пържените тиквички и пържените патладжани са вредни за зъбите. Изследователите установили, че при пържене в тези зеленчуци значително се повишава съдържанието на вредните за емайла киселини.

[URL=http://www.example.com]Go to example.com[/URL]



Тагове:   зъби,   сливи,


Гласувай:
0




1. анонимен - Черен шоколад за здрави зъби!
24.09.2009 00:11
И вино, и вино, и сини сливи!

Бях си забранил тези благини, но в името на зъбките/колко са осанали:))))/ ще се предам.

Малко стряскащо представяне "коса и стил, Лице и кожа" - навява мисли за скалпове, индианци, марсианци :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alabam4eto
Категория: Тя и той
Прочетен: 10068
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930